Κανόνες ζωής

Συνήθως, ο γάμος ξεκινά με τις καλύτερες προϋποθέσεις: με ευχές, δώρα, πολλά όνειρα και αρκετή αγάπη. Δυστυχώς, όμως, μετά από μερικά χρόνια, δεν είναι σπάνια η παρακάτω εικόνα: Η σχέση του ζευγαριού φθείρεται σταδιακά, η επικοινωνία φθίνει και τα προβλήματα εγκαθίστανται. Οι ευτυχισμένες στιγμές γίνονται παρελθόν και ο χωρισμός φαίνεται μονόδρομος. Κατά κανόνα και οι δύο σύντροφοι βασανίζονται πολύ πριν πάρουν την τελική απόφαση. Αν, μάλιστα, υπάρχουν και αντικειμενικοί λόγοι εξαιτίας των οποίων νιώθουν ότι πρέπει να μείνουν ενωμένοι, όπως η κοινή περιουσία, η δουλειά ή ακόμα περισσότερο τα παιδιά, η απόφαση δεν είναι απίθανο να αναβάλλεται ακόμα και για χρόνια. Σε κάθε περίπτωση, το διαζύγιο είναι ένα οδυνηρό γεγονός, το οποίο ταξινομείται αμέσως μετά την απώλεια κάποιου αγαπημένου προσώπου στην κλίμακα των στρεσογόνων καταστάσεων. Με το διαζύγιο επηρεάζονται όλοι: οι δύο σύντροφοι, τα παιδιά, ακόμα και οι υπόλοιποι συγγενείς, αλλά και οι φίλοι. Επιπλέον, υπάρχουν διαφωνίες, συγκρούσεις, απορίες για το πώς θα συνεχιστεί η ζωή και για το πώς θα μοιραστούν τα υλικά αγαθά, καθώς και οι ευθύνες. Και βέβαια πώς θα νιώσουν και τι θα γίνουν τα παιδιά. Παρ’ όλα αυτά, το διαζύγιο, όταν είναι προϊόν ώριμης απόφασης, μπορεί να είναι ευκαιρία για μια καινούργια αρχή.

Το διαζύγιο σε αριθμούς ➜ 1 στα 4 παντρεμένα ζευγάρια στην Ελλάδα χωρίζουν.
➜ 5 με 10 χρόνια μετά τη σύναψη του γάμου επέρχεται συνήθως η μεγάλη κρίση.
➜ 8% ήταν ο δείκτης διαζυγίων στην Ελλάδα το 1984, 15% το 1997 και 24% το 2005, ενώ σήμερα συνεχίζει να βρίσκεται σε ανοδική πορεία.
➜ 7 στις 10 αιτήσεις διαζυγίων στην Ελλάδα κατατίθενται από γυναίκες, αλλά τελικά αυτές ταλαιπωρούνται περισσότερο μετά το διαζύγιο.

Πριν τη λήψη της απόφασης Είναι σκόπιμο να διερευνήσετε τους λόγους που οδήγησαν το γάμο σας σε κρίση και να συζητήσετε με το σύντροφό σας τι μπορείτε να κάνετε. Έτσι, αναλογιστείτε:
➜ Αν έχετε κοινούς στόχους.
➜ Αν τηρείτε και οι δύο τις αρχές που έχετε κατά κάποιον τρόπο συμφωνήσει στην αρχή του γάμου σας. Αν εντωμεταξύ αυτές έχουν αλλάξει, σκεφτείτε αν μπορείτε να θέσετε τη σχέση σας σε νέα βάση.
➜ Αν μπορείτε να απαλλαγείτε από την οργή που πιθανώς νιώθετε και να ξαναβρείτε τρόπους ουσιαστικής επικοινωνίας (σε αυτό θα βοηθούσε και η θεραπεία ζεύγους).
➜ Αν υπάρχουν περιθώρια να νιώσετε ξανά χαρά και ευτυχία.
➜ Αν μπορείτε να ξεχάσετε την απιστία (αν τίθεται τέτοιο ζήτημα).
➜ Αν το τρίτο πρόσωπο που πιθανώς έχει μπει στη ζωή σας είναι τόσο σημαντικό όσο νομίζετε.
➜ Μήπως το πρόβλημα είναι ότι συνηθίσατε ή βαρεθήκατε. Όσο περνάει ο χρόνος, αυτό είναι κάτι που νιώθουμε σε κάθε σχέση. Το πάθος και ο ενθουσιασμός δεν κρατούν για πάντα. Κάθε σχέση περνάει φάσεις. Αν όμως στις δύσκολες φάσεις δεν παλέψουμε οι ίδιοι για τη σχέση μας, δεν θα βρεθεί κανένας άλλος να προσπαθήσει γι’ αυτήν.

Έχετε αποφασίσει να χωρίσετε, αλλά δεν μπορείτε; Για διάφορους λόγους, όπως: ➜ Επειδή νιώθετε ενοχές, καθώς πιστεύετε ότι θα πληγώσετε το σύντροφό σας. Σε μια τέτοια περίπτωση, σκέφτεστε λανθασμένα: Εστιάζετε σε αυτό που θεωρείτε ότι πρέπει ή δεν πρέπει να νιώθετε ή να κάνετε (π.χ. «Δεν πρέπει να είμαι τόσο εγωιστής/κακός») και όχι σε αυτό που θέλετε. Συχνά συμβαίνει, τονίζουν οι ειδικοί, σε ανθρώπους να συνειδητοποιούν ξαφνικά πως προσπάθησαν να προστατέψουν το σύντροφό τους από ένα χωρισμό που και ο ίδιος λίγο ως πολύ ήθελε. Για να μπορέσετε να εστιάσετε στη δική σας επιθυμία, σκεφτείτε τι απόφαση θα παίρνατε αν κάποιος σας διαβεβαίωνε ότι ο σύντροφός σας θα ήταν μια χαρά μετά το χωρισμό. ➜ Επειδή φοβάστε και έχετε συνηθίσει να πιστεύετε ότι δεν αξίζετε να είστε ευτυχισμένοι. Δεν είναι, μάλιστα, απίθανο αυτό να συμβαίνει σε γυναίκες που έχουν ένα σύντροφο βίαιο, άπιστο, κακό και παρ’ όλα αυτά να είναι πεπεισμένες -από ανασφάλεια και χαμηλή αυτοεκτίμηση- ότι δεν φταίει αυτός, αλλά εκείνες, και γι’ αυτό πρέπει να τον υπομείνουν.
➜ Επειδή υπάρχουν αντικειμενικές δυσκολίες (π.χ. παιδιά, δεν έχετε αρκετά χρήματα κ.ά.). Αυτή είναι ίσως και η πιο συνηθισμένη περίπτωση. Συχνά, όταν βρισκόμαστε σε μια δύσκολη κατάσταση, θεωρούμε ότι έχουμε μόνο μία ή και καμία επιλογή. Για παράδειγμα, μια γυναίκα που θέλει να χωρίσει αλλά υπάρχουν μικρά παιδιά ή μια κοινή επιχείρηση, θεωρεί πως η μόνη επιλογή που έχει είναι να παραμείνει στο γάμο. Πρέπει όμως να κατανοήσετε ότι ποτέ δεν υπάρχει μία μόνο επιλογή. Απλώς υπάρχει πάντα μία επιλογή που μας φαίνεται πιο βολική, πιο ανώδυνη ή πιο εύκολη. Κάτι που θα μπορούσε να βοηθήσει σε μια τέτοια περίπτωση, θα ήταν να σημειώνατε σε ένα χαρτί όλες τις πιθανές λύσεις στο εν λόγω πρόβλημα, ακόμα κι αν σας φαίνονται εκ πρώτης όψεως παράλογες ή ανεδαφικές. Τελικά θα βρείτε κάποιες που μπορεί και να είναι πραγματοποιήσιμες.
➜ Επειδή φοβάστε ότι δεν θα βρείτε ποτέ άλλον, πιθανώς επειδή έχετε χαμηλή αυτοεκτίμηση και νιώθετε μειονεκτικά και ανασφαλείς. Αυτό είναι, όμως, ένα αυθαίρετο και λανθασμένο συμπέρασμα. Αφού βρήκατε ήδη έναν άνθρωπο που σας αγάπησε, θα γνωρίσετε και κάποιον άλλον.

Όταν υπάρχουν παιδιά Αν θέλετε να χωρίσετε αλλά διστάζετε επειδή υπάρχουν μικρά παιδιά, θα πρέπει να έχετε υπόψη σας ότι τα παιδιά μπορεί να είναι μικρά,
αλλά αντιλαμβάνονται και βιώνουν την ένταση, την ψυχρότητα, το θυμό, όταν αυτά υπάρχουν στο σπίτι στο οποίο ζουν. Έτσι, μπορεί να φτάσουν να νιώθουν ακόμα και ότι είναι αυτά υπεύθυνα για τη ζωή και τις αποφάσεις των γονιών τους, πράγμα που μπορεί να τους προκαλέσει επιπρόσθετα προβλήματα. Σίγουρα τα παιδιά στενοχωριούνται όταν οι γονείς τους χωρίζουν, αλλά αυτό είναι προτιμότερο από το να ζουν με δύο γονείς που είναι ψυχροί, επιθετικοί κλπ. ο ένας με τον άλλον. Αν τους εξηγήσετε και έχετε καλές σχέσεις μεταξύ σας και μαζί τους, τότε τα παιδιά θα κερδίσουν παρά θα χάσουν, όπως θα συνέβαινε αν μένατε σε ένα γάμο που δεν πήγαινε καλά. Συχνά η επίσκεψη σε έναν ψυχολόγο βοηθά σε αυτές τις περιπτώσεις, αν δηλαδή θέλετε να δώσετε άλλη μία ευκαιρία στη σχέση σας ή να χωρίσετε πολιτισμένα.

Πώς θα το πείτε στα παιδια Σύμφωνα με τους ειδικούς, η ώρα της ανακοίνωσης είναι μία από τις πιο οδυνηρές στιγμές για τους γονείς. Τα παιδιά, σε όποια ηλικία και να βρίσκονται, δυσκολεύονται να αποδεχθούν ότι θα ζουν με τον ένα γονιό τους και ότι θα βλέπουν μόνο κάποιες φορές τον άλλον. Σε κάθε περίπτωση, καλό είναι να τους το ανακοινώσετε μαζί στο σπίτι τους και σε ήρεμους τόνους. Αν ο ένας από τους δυο σας δεν είναι σε θέση να ελέγξει τον εαυτό του, τότε είναι καλύτερο ο χωρισμός να ανακοινωθεί από τον άλλον. Διαφορετικά, μπορείτε να ζητήσετε τη βοήθεια ενός κοινού φίλου. Αν τα παιδιά σας ανήκουν σε πολύ διαφορετικές ηλικιακές ομάδες, πρέπει να ανακοινώσετε το διαζύγιο συγχρόνως και στα δύο, αλλά μπορείτε μετά να πείτε ιδιαιτέρως λίγο περισσότερες λεπτομέρειες στο μεγαλύτερο παιδί. Η παρουσία του αδελφού ή της αδελφής λειτουργεί ως στήριγμα για τα παιδιά. Καλό είναι να μην πείτε στα παιδιά ότι χωρίζετε επειδή δεν αγαπιέστε πια. Στα μάτια του παιδιού η οικογενειακή αγάπη είναι δεδομένη και ιερή. Αν ακούσει ότι ο ένας γονιός έπαψε να αγαπά τον άλλον, θα σκεφτεί ότι ίσως αύριο ή σε λίγους μήνες θα πάψει να αγαπά και εκείνο. Επίσης, θα πρέπει να τους εμφυσήσετε σιγουριά και ασφάλεια για το μέλλον, να τους τονίσετε τις θετικές πλευρές της νέας κατάστασης (π.χ. ότι δεν θα υπάρχουν πια καβγάδες και θα είμαστε όλοι πιο χαρούμενοι) και να τους εξηγήσετε ότι δεν φέρνουν ευθύνη για το χωρισμό. Προσοχή όμως: Όσο μικρό κι αν είναι το παιδί σας, πρέπει οπωσδήποτε να δώσετε εξηγήσεις για τη μεγάλη απόφαση που πήρατε.

Χωρίσατε. Και τώρα τι γίνεται; Σκόπιμο είναι, αφού χωρίσετε, να κρατήσετε απόσταση από τον πρώην σύντροφό σας, τουλάχιστον για κάποιο διάστημα στην αρχή. Έτσι θα κατορθώσετε να δεχτείτε την αλλαγή, τόσο τη συναισθηματική όσο και την πρακτική (αλλαγή συνηθειών κλπ.), αλλά και να ξαναχτίσετε τη ζωή σας χωρίς εκείνον. Αν αφού περάσει ένα εύλογο διάστημα συνειδητοποιήσετε πως έχετε την ανάγκη (π.χ. επειδή υπάρχουν παιδιά) να μείνετε φίλοι με τον πρώην σας και μπορείτε να το κάνετε (π.χ. επειδή χωρίσατε πολιτισμένα ή επειδή νιώθετε ακόμα αγάπη ο ένας για τον άλλον), τότε μπορείτε να το προσπαθήσετε. Το σημαντικό είναι να είστε σίγουροι πως στη διαδικασία αυτή δεν πληγώνεστε και δεν καταπιέζεστε.
Σημ.: Περισσότερα μπορείτε να διαβάσετε στο site του Vita: vita.gr/blogs/Ψυχολογία/Διαζύγιο: Πώς να μιλήσω στο παιδί μου.


Αργοπεθαίνει........
Αργοπεθαίνει όποιος γίνεται σκλάβος της συνήθειας, επαναλαμβάνοντας κάθε μέρα τις ίδιες διαδρομές, όποιος δεν αλλάζει περπατησιά, όποιος δεν διακινδυνεύει και δεν αλλάζει χρώμα στα ρούχα του, όποιος δεν μιλεί σε όποιον δεν γνωρίζει.
Αργοπεθαίνει όποιος αποφεύγει ένα πάθος, όποιος προτιμά το μαύρο για το άσπρο και τα διαλυτικά σημεία στο "ι" αντί ενός συνόλου συγκινήσεων που κάνουν να λάμπουν τα μάτια, που μετατρέπουν ένα χασμουργητό σε ένα χαμόγελο, που κάνουν την καρδιά να κτυπά στο λάθος και στα συναισθήματα.
Αργοπεθαίνει όποιος δεν αναποδογυρίζει το τραπέζι, όποιος δεν είναι ευτυχισμένος στη δουλειά του , όποιος δεν διακινδυνεύει τη βεβαιότητα για την αβεβαιότητα για να κυνηγήσει ένα όνειρο, όποιος δεν επιτρέπει στον ευαυτό του τουλάχιστον μια φορά στη ζωή του να αποφύγει τις εχέφρονες συμβουλές.
Αργοπεθαίνει όποιος δεν ταξιδεύει, όποιος δεν διαβάζει, όποιος δεν ακούει μουσική, όποιος δεν βρίσκει σαγήνη στον εαυτό του.
Αργοπεθαίνει όποιος καταστρέφει τον έρωτά του, όποιος δεν επιτρέπει να τον βοηθήσουν, όποιος περνάει τις μέρες του παραπονούμενος για τη τύχη του ή για την ασταμάτητη βροχή.
Αργοπεθαίνει όποιος εγκαταλείπει μια ιδέα του πριν την αρχίσει, όποιος δεν ρωτά για πράγματα που δεν γνωρίζει. Αποφεύγουμε τον θάνατο σε μικρές δόσεις, όταν θυμόμαστε πάντοτε ότι για να είσαι ζωντανός χριάζεται μια προσπάθεια πολύ μεγαλύτερη απο το απλό γεγονός της αναπνοής.
Μόνο η ένθερμη υπομονή θα οδηγήσει στην επίτευξη μιας λαμπρής ευτυχίας.
Pablo Neruda
 Τρίτη, 14 Φεβρουαρίου 2012
Γεια!
Τις προάλλες είδα το blog σου. Συγχαρητήρια! Έχεις  πολύ καλες και δημιουργικές ιδέες. Αυτές τις μέρες πολλοί σκέφτομουν το τι θα μπορούσες
να γράψις για
να είναι ενδιαφέρον . Βλέπω γράφετε κανόνες. Εδώ είναι μια από τις προτάσεις μου για το blog σαυ.

Η συσσώρευση περιπ
o!

Είναι διαθέσιμο δωμάτιο σας γεμάτο  κουτιά, ή τα ντουλάπια σας γεμίζουν με τα ίδια αυτά τα κιβώτια; Υπάρχουν πράγματα που μπορουμε απλά να τραβαμε πάνω στης ζωής μας, και χωρις να θέλουμε να ξέρουμε οτι ειπαρχουν εκεί;
Τι είδους πίεση είναι παλιά ενέργειά σας. Είστε παγιδευμένοι στο παρελθόν σας, ώστε να μην βλέπετε  στο μέλλον-είναι μια ανησυχητική κατάσταση του νου σας. Μνήμες είναι σημαντικες, αλλά έρχεται κάποια στιγμή να προχωρήσουμε μπροστά, και θα προχωρήσουμε μόνο αν ξεχάσουμε και αν διαγράψουμε όλα όσα μας εμποδίζουν...

Αυτι ειναι μια ιδεα. Φιλακια!  vesna sm......   Σερβία



Συσσωρευμένη πίεση  
Φανταστείτε το δωμάτιο σας γεμάτο κουτιά που περιέχουν πράγματα που χρησιμοποιούσατε στο παρελθόν,αλλά τώρα σπάνια τα ανασύρετε. Τα κουτιά αυτά εμποδίζουν της κινήσεις σας και δεν σας αφήνουν να χαρείτε το χώρο σας και να ζήσετε δημιουργικά.
Την ίδια πίεση δημιουργούν οι παλιές ενέργειες και καταστάσεις στη ζωή μας.
Υπάρχουν φορές που είμαστε παγιδευμένοι στο παρελθόν τόσο πολύ, ώστε δεν βλέπουμε το μέλλον.
Αυτό είναι μια ανησυχητική κατάσταση του νού.Οι μνήμες είναι σημαντικές, αλλά έρχεται η στιγμή να προχωρήσουμε στο υπόγειο όλα όσα μας εμποδίζουν, να πετάξουμε τα άχρηστα και με την εμπειρία που έχουμε μαζέψει να βαδίσουμε με σταθερό βήμα μπροστά.    Η ζωή, μας περιμένει.

 

Οι κανόνες που δίνουν ζωή στον γάμο


Ο Γάμος είναι ένα μακρύ ταξίδι στο οποίο ανακαλύπτεις τον εαυτό σου και την ικανότητα σου να κάνεις το «εγώ» «εμείς». Το να γίνεις ένα μέρος του «εμείς» δεν είναι πάντα εύκολο. Υπάρχουν στιγμές που σκέφτεσαι ότι δεν μπορείς να αντέξεις ούτε ένα λεπτό ακόμα πλάι στον σύντροφο σου. Και υπάρχουν στιγμές που νιώθεις ότι βρίσκεσαι μαζί του στον παράδεισο. Ακολούθησε τους κανόνες που ακολουθούν και δώσε στο γάμο σου λίγη γεύση από τον παράδεισο..
Το διάβασα απο Onlylove
Οι κανόνες που δίνουν ζωή στον γάμο
1. Δείξε ότι αγαπάς τον σύντροφο σου
Συχνά οι γάμοι αποτυγχάνουν επειδή ο ένας σύντροφος αισθάνεται ότι ο άλλος δεν είναι τόσο στοργικός απέναντι του. Αυτό συχνά τον οδηγεί στο να πιστεύει ότι δεν τον αγαπάει πλέον όπως παλιά. Η πραγματικότητα είναι ότι η ρουτίνα και η καθημερινότητα μας κάνουν να ξεχνάμε συχνά να εκδηλώνουμε την αγάπη μας. Η αγάπη υπάρχει σχεδόν σε όλα τα ζευγάρια, γι’ αυτό άλλωστε και επιλέγουμε να ζήσουμε με κάποιον. Είναι σημαντικό όμως να την εκδηλώνεις με κάθε τρόπο. Το Onlylove σου δίνει πολλές ιδέες για να κάνεις ακόμα και τις πιο ασήμαντες στιγμές της σχέσης σημαντικές και το κάθε λεπτό να έχει αξία.
2. Συγκράτησε τον θυμό σου
Ακόμα και τα μικροκαβγαδάκια σε έναν γάμο μπορούν να φθείρουν τη σχέση. Όσο αφήνετε ένα ρήγμα στη σχέση σας τόσο ο κάθε ένας θα αρχίσει αν απομακρύνεται από τον άλλον. Μην αφήνετε το παραμικρό πρόβλημα που προκύπτει χωρίς λύση. Αν είσαι άτομο που θέλεις να κρατάς ορισμένα πράγματα για τον εαυτό σου είναι καιρός να σταματήσεις. Εκδήλωσε στον σύντροφο σου αυτό που αισθάνεσαι. Πως είναι δυνατόν να λυθεί ένα πρόβλημα αν ένας από τους δύο δεν το γνωρίζει; Επιπλέον, σκέψου ότι συνήθως σε έναν καβγά και οι δύο έχουν δίκιο αλλά και οι δύο άδικο. Ο εγωισμός είναι παράγοντας που μπορεί να βλάψει τη σχέση. Με το να βρίσκετε όμως άμεσα λύση σε ένα πρόβλημα από κοινού κερδίζετε και οι δύο ως ζευγάρι αλλά και κερδίζεις εσύ ως άτομο.
3. Αγάπησε τα ελαττώματα του συντρόφου σου
Ίσως όταν πρωτοσυνάντησες τον σύντροφο σου να σκέφτηκες ότι ήταν ικανός να κάνει τα πάντα ακόμα και τα αδύνατα. Είναι λάθος! Ο κάθε άνθρωπος είναι ξεχωριστός, έχει τις ιδιαιτερότητες του, τα καλά και αρνητικά του στοιχεία. Εσύ θα πρέπει να έχεις προετοιμαστεί κατάλληλα γι’ αυτό. Καθώς ανακαλύπτεις τις αδυναμίες του συντρόφου σου ίσως απογοητευτείς και αρχίσεις να αλλάζεις τη συμπεριφορά σου. Μην το κάνεις. Σκέψου ότι είναι το ίδιο άτομο που αγάπησες και αποδέξου τα ελαττώματα του. Μην αντιδράσεις όταν τα συναντήσεις. Αν κάποια πράγματα αισθάνεσαι ότι μπορούν να βελτιωθούν δεν έχεις παρά να τα συζητήσεις με τον σύντροφος σου, δεν διαπραγματεύεσαι όμως με βάση αυτό που θεωρείς ιδανικό αλλά με βάση αυτό που θεωρείς καλό για τη σχέση.
4. Ξέρεις τα όρια του συντρόφου σου;
Σε κανέναν δεν αρέσει να τον στριμώχνουν σε μία γωνία. Αυτό δεν σημαίνει ότι πάντα φταις εσύ, αλλά είναι δική σου ευθύνη να υποστηρίξεις τον σύντροφο σου σε κάθε δύσκολη στιγμή. Αν βλέπεις ότι ο σύντροφος σου έχει αρκετό άγχος για κάτι, όπως η δουλειά του, βοήθησε τον να το αποβάλλει με το να βγείτε μία βόλτα. Σε κάθε δύσκολη στιγμή που περνάει εσύ θα πρέπει να είσαι το άτομο που του υπενθυμίζει ότι έχουν κάποιον που μπορούν να εμπιστεύονται, έναν ώμο για να βασιστούν.
5. Μίλησε για οτιδήποτε και για τα πάντα
Η επικοινωνία είναι ίσως το πιο σημαντικό στοιχείο σε μία σχέση. Αν δεν συζητήσεις με τον σύντροφο σου με ποιον θα συζητήσεις; Ποιος άλλος μπορεί να καταλάβει καλύτερα αυτά που συμβαίνουν στη ζωή σου. Ο σύντροφος σου είναι αυτός που θα σε συμβουλεύσει και θα σε στηρίξει. Μίλησε ακόμα και γι’ αυτά που σε προβληματίζουν στη σχέση. Μην αφήνεις το παραμικρό να ξεχνιέται στην πορεία γιατί όταν συσσωρεύονται πολλά ζητήματα μαζί γίνονται εμπόδιο για την εξέλιξη της σχέσης. Βρες χρόνο για να συζητήσεις. Ακόμα και 10 λεπτά στο κρεβάτι πριν κοιμηθείτε είναι αρκετά για να πεις όλα όσα θέλεις να πεις.