Συνταγές

Κεφτέδες σαν αφρός!
Της Αφροδίτης Καραπάνου


Υλικά
800 γραμ. κιμάς μοσχαρίσιος
3 φέτες μπαγιάτικο ψωμί, μουσκεμένο και στυμμένο
2 μεγάλα κρεμμύδια, τριμμένα
1 ώριμη ντομάτα τριμμένη
1 φλιτζανάκι του καφέ ξίδι από κρασί
1 αυγό
1 κ.γλ. ρίγανη
1 κ.σ. φρέσκος βασιλικός
1 κ.σ. φρέσκος δυόσμος
1 κ.σ. μαϊντανός
αλάτι
πιπέρι
ελαιόλαδο
αλεύρι


Εκτέλεση
Σε μια λεκάνη απλώνουμε τον κιμά και τον περιχύνουμε με το ξίδι, προσθέτουμε το ψωμί, τα κρεμμύδια, το αυγό, τα μυρωδικά. το αλάτι και το πιπέρι.
Ζυμώνουμε καλά τα υλικά για να ενωθούν.
Σκεπάζουμε και αφήνουμε στο ψυγείο για 30λεπτά, έτσι θα αρωματιστεί ο κιμάς και τα κεφτεδάκια θα γίνουν τέλεια.
Πλάθουμε τους κεφτέδες και στη συνέχεια τους αλευρώνουμε.
Έχουμε ζεστάνει το ελαιόλαδο σε φαρδύ τηγάνι και τηγανίζουμε για 3 λεπτά από κάθε πλευρά.
Αφήνουμε τους κεφτέδες σε απορροφητικό χαρτί να στραγγίσουν.
Σερβίρουμε με τηγανιτές πατάτες ή ρύζι.


Από argiro.gr



Ψαροκεφτέδες



Οι πιο νόστιμοι ψαροκεφτέδες που έχετε δοκιμάσει! Ιδανικός μεζές για παρέα και ουζάκι!
Εκτέλεση
1. Καθαρίζουμε τις πατάτες, τις πλένουμε και τις κόβουμε σε καρέ. Τις βάζουμε σε μια κατσαρόλα, τις σκεπάζουμε με κρύο νερό και τις βράζουμε για 20΄ να μαλακώσουν. Τις στραγγίζουμε και τις λιώνουμε σε μπολ με πιρούνι.

2. Βάζουμε τον μπακαλιάρο σε κατσαρόλα και τον σκεπάζουμε με νερό. Αφήνουμε να πάρει βράση και τον βράζουμε για 5-6΄. Τον αφήνουμε να κρυώσει και στη συνέχεια τον μαδάμε με τα δάχτυλα σε κομματάκια. Στη συνέχεια τον ρίχνουμε στο μπολ με τις πατάτες και προσθέτουμε το ελαιόλαδο, τα φρέσκα κρεμμυδάκια, το μαϊντανό, τον άνηθο και αλατοπίπερο. Τα ανακατεύουμε όλα πολύ καλά και πλάθουμε το μείγμα σε κεφτέδες –θα βγουν περίπου 12 κομμάτια. Τα αραδιάζουμε σε δίσκο, τα σκεπάζουμε με μεμβράνη και τα αφήνουμε για 30΄ στο ψυγείο να σφίξουν.

3. Βάζουμε σε μπολ λίγο αλεύρι και το αλατοπιπερώνουμε. Σε άλλο μπολ βάζουμε τα χτυπημένα αυγά και σε ένα τρίτο τη φρυγανιά. Βουτάμε έναν έναν κεφτέ στο αλεύρι, στο αυγό και τέλος στη φρυγανιά, καλύπτοντάς τους καλά. Τους τηγανίζουμε σε κατσαρόλα με καυτό ελαιόλαδο για 4΄ συνολικά, μέχρι να ροδίσουν, και στη συνέχεια τους στραγγίζουμε σε απορροφητικό χαρτί.

Συμβουλή: Τηγανίζουμε τους κεφτέδες λίγους λίγους για να μην πέσει η θερμοκρασία του λαδιού. Σερβίρουμε με πράσινη σαλάτα.

Χρόνος Προετοιμασίας: 20 λεπτά
Χρόνος Μαγειρέματος: 4 λεπτά

Υλικά συνταγής



·        5-6 πατάτες (περίπου 1 κιλό)
·        1 κιλό φιλέτο μπακαλιάρου (μπορούμε επίσης να χρησιμοποιήσουμε κατεψυγμένο φιλέτο μπακαλιάρου ή άλλο φιλέτο ψαριού)
·        2 κ.σ. ελαιόλαδο
·        2 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
·        2 κ.σ. ψιλοκομμένο μαϊντανό
·        2 κ.σ. ψιλοκομμένο άνηθο
·        λίγο αλεύρι
·        2 αυγά χτυπημένα
·        3/4 φλ. τσαγιού φρυγανιά τριμμένη
·        αλάτι
·        πιπέρι

ΔΙΠΛΕΣ Τριανταφυλλάκια





Απο την αδερφή μου Αγγέλα
Υλικά:
1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις
2 κουταλιές ζάχαρη
1 ποτηράκι τσικουδιά,τα μικρά (τσικουδοπότηρα)
1 ποτηράκι λάδι                                  ''
1 ποτηράκι γάλα                                 ''
2 βανίλιες
2 αυγά       προσθέτουμε λίγο νερό για να δουλευτή η ζύμη.
Σιρόπι:
2 κιλά ζάχαρη, 6 ποτήρια νερό, 1/2 κιλό μέλι
καλή  καλή  επιτυχία.
ΣΦΟΛΙΑΤΑ Σχέδιο πεταλούδες








ΤΗΓΑΝΙΤΕΣ εύκολες και νόστιμες.
Ψάχνοντας για μια απλή συνταγή μια μέρα για τηγανίτες, κατέληξα σε αυτήν που έχω παρακάτω.
Τις έχω φτιάξει πολλές φορές γι΄αυτό τις προτείνω.
Υλικά:
1 φλ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
1 φλ. γάλα (ή νερό)
1 κουταλιά σούπας μαύρη ζάχαρη
1 βανίλια
λίγο αλάτι
Λίγο χυμό πορτοκάλι
Ελαιόλαδο για τηγάνισμα

Μέλι κανέλα τριμμένο αμύγδαλο.

Εκτέλεση:

1. Ανακατεύουμε πρώτα το αλεύρι με το νερό και μετά ρίχνουμε και τα υπόλοιπα υλικά.

Τηγανίζονται αμέσως.
2. Βάζουμε λάδι σε κατσαρόλι και αδειάζουμε κουταλιές .

3. Βγάζουμε σε απορροφητικό χαρτί.




Βουτήματα πάστας φλώρας

Δοσολογία:
500 γρ βούτυρο βιταμ
300 γρ ζάχαρη
Πορτοκάλι ξύσμα
Βανίλια σκόνη
 Λίγο αλάτι
200 γρ αυγά
1 κιλό αλεύρι
Και 5 γρ μπεικιν παουτερ

Εκτέλεση :
Χτυπάμε βούτυρο με ζάχαρη πάρα πολύ καλά , ρίχνουμε σε σιγανή ταχύτητα τα αυγά και προς το τέλος τα αρωματικά υλικά.
 Το τραβάμε από το μίξερ και βάζουμε το αλεύρι κοσκινισμένο για ποιο αφράτο. 
Μετά βάζουμε πάνω λαδόκολλα κάτω λαδόκολλα και ανοίγουμε φύλο ίσα 1 πόντο. Τα βάζουμε στο ταψί και τα αλείφουμε με αυγό.
Προσθέτουμε μαύρη ζάχαρη από πάνω η αμύγδαλο η σοκολάτα σταγόνες. 180 βαθμούς σε προθερμασμένο για 15 με 20 λεπτά.

Σελ.  Μπριός

Δοσολογία:
900 γρ αλεύρι σκληρό
Οπότε βάζουμε μαγιά πρέπει να είναι σκληρό αλεύρι
250 γρ αυγά
60 γρ γάλα φρέσκο
25 γρ μαγιά νωπή.
50 γρ ζάχαρη
Βανίλια ξύσμα πορτοκάλι λίγο αλάτι
Και 150 γρ βούτυρο λιωμένο αλλά όχι ζεστό.

Εκτέλεση:
Χτυπάμε με γάντζο.
Βάζουμε όλα τα υλικά εκτός βούτυρο που μπαίνει στο τέλος σιγά  σιγά. Η ζύμη είναι έτοιμη όταν ξεκολάει από το μίξερ ( μαλακή ζύμη σαν λουκουμά)
 την βάζουμε στο μπάγκο και ξεκουράζετε για λίγο. Προσθέτουμε σταφίδα ή καρύδι ψιλοκομένο μέσα στο ζυμάρι. Τα βάζουμε σε φόρμες μαφινς.
 Στους 170 βαθμούς για 25 με 30 λεπτά.
Αν θέλουμε τα κόβουμε και στην μέση και προσθέτουμε ανάμεσα ότι θέλουμε ή πασπαλίζουμε από πάνω με ζάχαρη.

------------
ΚΕΙΚ ΠΟΡΤΟΚΑΛΙΟΥ ΜΕ ΓΙΑΟΥΡΤΙ
125 γρ. βούτυρο
1 φλιτζάνι ζάχαρη
1 κουταλιά ξύσμα πορτοκαλιού
1 φλιτζάνι κοινό γιαούρτι
3 αυγά
½ φλιτζάνι ξύσμα εσπεριδοειδών
2 φλιτζάνια αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
¼ φλιτζανιού χυμός πορτοκαλιού

ΓΛΑΣΟ ΠΟΡΤΟΚΑΛΙΟΥ
1 ½ φλιτζάνι ζάχαρη άχνη
30 γρ. μαλακό βούτυρο
2 κουταλιές (περίπου) χυμός πορτοκαλιού

Βουτυρώστε μια βαθιά φόρμα 14 Χ 21 εκ. Βουτυρώστε το.
Χτυπήσετε με το μίξερ το βούτυρο, το ξύσμα και τη ζάχαρη μέχρι να αφρατέψουν. Προσθέστε χτυπώντας τους κρόκους των αυγών ένα ένα.
Προσθέστε το ξύσμα εσπεριδοειδών, το μισό αλεύρι κοσκινισμένο και το μισό χυμό ανακατωμένο με το γιαούρτι.
Προσθέστε το υπόλοιπο αλεύρι και τον υπόλοιπο χυμό με γιαούρτι και ανακατώστε καλά.
Χτυπήσετε τα ασπράδια με το μίξερ μέχρι να γίνουν μαρέγκα και ανακατώστε τη στο μείγμα σε δύο δόσεις. Βάλτε το μείγμα στη φόρμα και ψήστε
Σε χαμηλή θερμοκρασία περίπου 2 ώρες .Αφήστε το κέικ 5΄ . Βγάλτε το να κρυώσει. Αφού κρυώσει απλώστε το γλάσο.
Γλάσο πορτοκαλιού:
Ανακατώστε τη ζάχαρη και το βούτυρο. Προσθέστε τόσο χυμό, όσο να γίνουν μαλακή κρέμα.
Διατήρηση: 4 μέρες.

ΒΑΣΙΚΗ ΣΥΝΤΑΓΗ ΚΕΙΚ ΒΟΥΤΥΡΟΥ

125 γρ. βούτυρο
1 κουταλάκι βανίλια
¾ φλιτζάνια ζάχαρη
1 ½ φλιτζάνι αλεύρι που φουσκώνει
2 αυγά
½ φλιτζάνι γάλα.

Χτυπήσετε με το μίξερ το βούτυρο, τη βανίλια και τη ζάχαρη να αφρατέψουν. Προσθέστε τα αυγά ένα ένα, χτυπώντας μέχρι να γίνουν ομειογενές μείγμα.
Ρίξτε το μισό αλεύρι κοσκινισμένο και  το μισό γάλα. Προσθέστε το υπόλοιπο αλεύρι και το υπόλοιπο γάλα και ανακατώστε. Βάλτε το μείγμα στη φόρμα.





Ζύμη τάρτας

Διατηρείτε στο καταψύκτη η ζύμη.

3κιλά και 700 γρ μαλακό αλεύρι
1κιλό και 700 γρ περίπου ζάχαρη
Φρεσκό 1 κιλό και βιτάμ 1 κιλό
18 αυγά
Ξύσμα πορτοκάλι βανίλια
Χτυπάμε πολύ καλά βούτυρο με ζάχαρη σιγά σιγά τα αυγά και αφού χτυπηθούν προσθέτουμε σε χαμηλή ταχύτητα το αλεύρι ίσα να χτυπηθεί.


Στην μηλόπιτα δεν χρειάζεται κρέμα.
Στα φρούτα θέλει κρέμα.
Όταν βάζουμε κρέμα ωραίο είναι να ανακατεύουμε και λίγη σαντιγί.
Από «Σοκολάτα» Στέλιος Παρλιάρος εκδόσεις Ι. Σιδέρης

Κεικ με κομμάτια σοκολάτας, φυστίκια και αχλάδια
Για 6 μερίδες.

Υλικά:
150 γρ. αλεύρι
150 γρ. ζάχαρη άχνη
1 κουταλάκι του τσαγιού μπέικιν πάνουντερ
1 πρέζα αλάτι
150 γρ. βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
3 αυγά
200 γρ. σοκολάτα nestle τεμαχισμένη σε μικρά κομμάτια
1 αχλάδι κομπόστα (2 μισά)
Ξύσμα από 1 πορτοκάλι
60 γρ. φυστίκια Αιγίνης (ψύχα)
Εκτέλεση:
Ανακατεύουμε το βούτυρο τη ζάχαρη τα αυγά το αλεύρι το μπεικιν πάουντερ και το αλάτι.
Σ΄ αυτό το μείγμα προσθέτουμε τα κομμάτια σοκολάτας τα φιστίκια το αχλάδι τεμαχισμένο σε μικρά κομμάτια και το ξύσμα πορτοκαλιού.
Τα ανακατεύουμε πολύ καλά και τα τοποθετούμε σε μια φόρμα του κέικ 22χ11 εκ. περίπου ( βουτυρωμένη & αλευρωμένη) .
Ψήνουμε στους 180 0 C  για 50 λεπτά και στους 170 0 C γι’  άλλα 10 λεπτά.
Αφήνουμε να κρυώσει , το ξεφορμάρουμε και το διατηρούμε εκτός ψυγείου.

Μπισκότα βουτύρου με κομμάτια σοκολάτας και μαύρη ζάχαρη
Υλικά:
175 γρ αλεύρι
125 γρ. βούτυρο
75 γρ. ζάχαρη άχνη
60 γρ. ζάχαρη μαύρη
2 αυγά
175 γρ. σοκολάτα τεμαχισμένη σε πολύ μικρά κομμάτια
½ κουταλάκι μπέικιν – πάουντερ
Εκτέλεση:
Χτυπάμε το βούτυρο με τις δύο ζάχαρες στο μίξερ ή με το χέρι μέχρι ν΄ αφρατέψουν.
Προσθέτουμε σταδιακά τ΄ αυγά.
Ανακατεύοντας με μια κουτάλα ρίχνουμε το αλεύρι, το μπέικιν και στο τέλος τα κομμάτια σοκολάτας.
Με δύο κουταλάκια ρίχνουμε μικρές ποσότητες από το μείγμα σε μία λαμαρίνα, σχηματίζοντας μπισκότα.
Ψήνουμε στους 170 0 C  για 15 λεπτά περίπου.
Δοκιμάζουμε και αν χρειαστεί ψήνουμε περισσότερο.
Διατηρούνται σε κλειστό μεταλλικό σκεύος.

Μπισκότα με σκόνη αμυγδάλου και σοκολάτα
Υλικά:
250 γρ. αλεύρι
175 γρ. βούτυρο
60 γρ. άχνη
1 πρέζα βανίλια
1 πρέζα αλάτι
70 γρ. λευκή αμυγδαλόσκονη ( τριμμένη στο μπλέντερ)
150 γρ. σοκολάτα κουβερτούρα λιωμένη

Εκτέλεση:
ζυμώνουμε όλα  τα υλικά μαζί, εκτός της σοκολάτα.
Όταν σχηματιστεί μια λεία ζύμη την καλύπτουμε με μεμβράνη και την αφήνουμε στο ψυγείο να ξεκουραστεί για μισή ώρα περίπου.
Την ανοίγουμε σε φύλλο πάχους 5 χιλιοστών και κόβουμε τα μπισκότα στρογγυλά με την βοήθεια ενός κουπ- πατ (4εκ.)
Τα τοποθετούμε σε μια λαμαρίνα και μ΄ ένα κουταλάκι βάζουμε στο κέντρο κάθε μπισκότου λίγη λιωμένη σοκολάτα.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 160 0 C  για 15 λεπτά περίπου μέχρι να ροδίσουν.
Τ΄ αφήνουμε να κρυώσουν αρκετά και τα διατηρούμε σε μεταλλικό σκεύος.

Μπισκότα με μαύρη ζάχαρη και σοκολάτα
Υλικά:
185γρ. βούτυρο
50 γρ. ζάχαρη άχνη
70 γρ. ζάχαρη μαύρη
1 αυγό ολόκληρο
180 γρ. αλεύρι
200γρ. σοκολάτα κουβερτούρα λιωμένη στους 40 0 C 

Εκτέλεση:
Χτυπάμε το βούτυρο με τις δύο ζάχαρες, στο μπλέντερ ή με το χέρι, και προσθέτουμε το αυγό, τη λιωμένη σοκολάτα και στο τέλος το αλεύρι.
Ανοίγουμε τη ζύμη σε φύλλο πάχους μισού χιλιοστού και την κόβουμε σε σχήματα της αρεσκείας μας.
Τοποθετούμε σε λαμαρίνα φούρνου και ψήνουμε στους 170 0 C   για 15 λεπτά περίπου.
Αφού κρυώσουν διατηρούμε τα μπισκότα σε σκεύος που κλείνει αεροστεγώς.

Σουφλέ από λάβα σοκολάτας

Υλικά:
125 γρ. βούτυρο
125 γρ. σοκολάτα κουβερτούρα (extra bitter)
2 αυγά
2 κρόκοι αυγών
60 γρ. ζάχαρη κοινή
20 γρ. αλεύρι
Αλεύρι και βούτυρο για τα μπολάκια

Εκτέλεση:
Σε μπεν-μαρί λιώνουμε την κουβερτούρα με το βούτυρο (38 0C).
Χτυπάμε στο μίξερ τα αυγά τους κρόκους και τη ζάχαρη μέχρι να ασπρίσουν και να σφίξουν.
Προσθέτουμε αυτό το μείγμα στο μείγμα σοκολάτας και ρίχνουμε και το αλεύρι.
Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε 6 ατομικά πυρίμαχα μπολάκια και τα γεμίζουμε με το μείγμα του σουφλέ.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 230 0C για 6 λεπτά περίπου.
Αφήνουμε να κρυώσουν για 2 λεπτά και σερβίρουμε αμέσως.
Σημείωση: το σουφλέ αυτό μπορούμε να το προετοιμάσουμε μέχρι και 2 ημέρες νωρίτερα.
Απλώς το διατηρούμε στο ψυγείο και πριν το ψήσουμε το βγάζουμε από το ψυγείο για 3 ώρες περίπου.

Νιφάδες ρυζιού (φλέικς) πνιγμένες με σοκολάτα γάλακτος
Υλικά:
375 γρ. νιφάδες ρυζιού (1κουτί)
200 γρ. σοκολάτα γάλακτος
Εκτέλεση:
(Όπως τα βραχάκια με κορν φλέικς)


Τάρτα σοκολάτα με κουαντρώ
Υλικά:
Για την τάρτα

100γρ. ζάχαρη
200 γρ. βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
300 γρ. αλεύρι
50 γρ. σκόνη από λευκή αμυγδαλόσκονη τριμμένη στο μπλέντερ

Για την κρέμα σοκολάτας

300γρ. κρέμα γάλακτος
260 γρ. σοκολάτα κουβερτούρα
60 γρ. βούτυρο
10 γρ. μέλι
50 γρ. κουαντρώ

Εκτέλεση:
Ετοιμάζουμε την τάρτα ανακατεύοντας όλα τα υλικά μαζί μέχρι να σχηματιστεί μια λεία ζύμη, που την αφήνουμε να ξεκουραστεί για μισή ώρα στο ψυγείο.
Ετοιμάζουμε την κρέμα σοκολάτας.
Λιώνουμε την κουβερτούρα σε μπεν-μαρί και προσθέτουμε το βούτυρο το μέλι και το κουαντρώ.
Στο τέλος προσθέτουμε την κρέμα γάλακτος που έχουμε ζεστάνει στους 60 0C περίπου.
Αφήνουμε την κρέμα να κρυώσει, ανοίγουμε τη ζύμη σε 8 ατομικές φόρμες τάρτας και ψήνουμε στους 170 0C μέχρι να ροδίσουν πολύ καλά οι τάρτες.
Τις αφήνουμε να κρυώσουν και τις γεμίζουμε με την κρέμα σοκολάτας.

Βέφα πρόσκληση σε τσάι

Μπισκότα Σαμπλέ με τυρί
Υλικά:
1 κούπα βούτυρο
2 κούπες αλεύρι αλλατίνη για όλες τις χρήσεις
250 γρ. τυρί φέτα τριμμένο

Τρίψτε το αλεύρι με το βούτυρο να γίνει σαν τραχανάς. Ρίξτε το τυρί και πατήστε με ένα πηρούνι τη ζύμη μερικά λεπτά. Μαζέψτε την σε μπάλα και βάλτε την να σταθεί 2 ώρες στο ψυγείο.
Ανοίξτε την σε φύλλο με πάχος 0,5 εκ. και κόψτε την με κουπ πατ σε μπισκότα. Αραδιάστε τα σε ταψί, αλείψτε την επιφάνειά τους με ασπράδι αυγού ελαφρά ανακατεμένο ( όχι χτυπημένο) και πασπαλίστε τα με σουσάμι. Ψήστε τα σους 2000C , 10 -12 λεπτά να ροδίσουν ελαφρά. Φυλάξτε τα σε κουτί μπισκότων. Χρόνος ετοιμασίας 45΄

Συνταγή για ντόνατς
2 κούπες αλεύρι Αλλατίνη για όλες τις χρήσεις
½ κούπα ζάχαρη
1 ½ κουταλάκι μπέικιν πάουντερ
¼ κουταλάκι αλάτι
¼ κουταλάκι κανέλα
1/8 κουταλάκι μοσχοκάρυδο
1 κουταλάκι λιωμένο βούτυρο
1 αυγό
1/3 κούπας γάλα
Χρόνος ετοιμασίας 1 ώρα

Μαρμπλ κέικ
1 κούπα μαργαρίνη σοφτ
1 ¾ κούπας ζάχαρη
1 σακουλάκι αλεύρι flafy
4 αυγά
½ κούπας γάλα
Λίγη βανίλια
¼ κούπας κακάο
¼ κούπας ζάχαρη άχνη

Γλάσο σοκολάτας
100 γρ. κουβερτούρα
1/3 κούπας κρέμα γάλακτος
Όλα μαζί στο μίξερ για 4΄. Αδειάζουμε το μισό υλικό και στο άλλο μισό βάζουμε το κακάο και την άχνη ζάχαρης.
Ψήστε στους 175 0C για 1 ώρα περίπου. Όταν ψηθεί το αφήνουμε πέντε λεπτά και ξεφορμάρουμε. Περιχύνουμε με γλάσο.


ΦΟΙΝΙΚΙΑ

2 ποτήρια λάδι
1 ποτήρι ζάχαρη
1 ποτήρι πορτοκαλομανταρινόζουμο
1 κουταλιά γαρίφαλο- κανέλα
1 ποτηράκι κονιάκ
1 χαρτάκι μπείκιν μπάουτερ
1 κουταλάκι σόδα
Ξύσιμο πορτοκαλιού λεμονιού και το χυμό του λεμονιού.
Ζυμώνουμε να είναι μαλακά.

ΚΟΥΡΑΜΠΙΕΔΕΣ

2 νεροπότηρα φυτίνη
¾ νεροπότηρα ζάχαρη άχνη
1 ποτηράκι κονιάκ
2 κρόκους αυγών
1 φλιτζάνι αμύγδαλα κοπανισμένα
1 χαρτάκι μπείκιν
Και ή ζύμη να είναι σφικτή.

ΚΟΥΡΑΜΠΙΕΔΕΣ  2    ( χριστίνης)

1 κιλό βούτυρο
1 ποτήρι κρασιού ζάχαρη
1 αυγό
2 βανίλιες
1 μπεικιν
1 φλυτσάνα αμύγδαλα
Όσο αλεύρι σηκώσει

ΑΥΓΟΚΑΛΑΜΑΡΑ

1 κιλό αλεύρι
2 κουταλιές ζάχαρη
1 ποτηράκι τσικουδιά
1 ποτηράκι γάλα
2 κουταλιές λάδι
2 αυγά
1-2 βανίλιες

ΚΟΥΛΟΥΡΑΚΙΑ ΠΑΣΧΑΛΙΝΑ

6 Κρόκους μόνο 4 ασπράδια
2 ποτήρια ζάχαρη
½  ποτήρι γάλα
½  ποτήρι πορτοκάλι- μανταρίνι χυμό
1 ποτήρι βούτυρο
1 φακελάκι αμμωνία
4-5 βανίλιες
½ κουταλάκι μπεικιν
Η ζύμη να είναι μαλακή.


ΚΡΑΣΟΚΟΥΛΟΥΡΑ

1 νεροπότηρο λάδι
1 νεροπότηρο ζάχαρη
½  νεροπότηρο κρασί
½  νεροπότηρο κονιάκ
2 μπεικιν
2 ποτήρια καρύδια
1 σουσάμι
Κανέλα γαρίφαλα
4 βανίλιες
1 κουταλάκι σόδα
Λεμόνι για να διαλύσει η σόδα.

ΚΕΙΚ ΑΠΛΟ

3 φλιτζάνια αλεύρι
2 φλιτζάνια  ζάχαρη
1 φλιτζάνι λάδι
1 μπείκιν
1 ποτήρι γάλα
2 βανίλιες
1 λεμόνι ξύσμα
4 αυγά
1 ποτηράκι τσικουδιά

ΧΑΛΒΑΣ

1 φλιτζάνι λάδι
2 φλιτζάνια  σιμιγδάλι χοντρό
3 ποτήρια ζάχαρη
4 φλιτζάνια νερό

ΚΑΡΔΙΕΣ ΑΜΥΓΔΑΛΟΥ

250 γρμ. ΝΕΟ ΒΙΤΑΜ
120 γραμ. ζάχαρη άχνη
2 κρόκους
100 γραμ. αμυγδαλόψιχα αλεσμένη
350 γραμ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
Ολόκληρα αμύγδαλα για γαρνιτούρα
Σοκολάτα κουβερτούρα.

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

1)      χτυπάτε σε μπολ το ΝΕΟ ΒΙΤΑΜ  με τη ζάχαρη και τους κρόκους ώσπου να ασπρίσει το μίγμα.
Προσθέτετε την αμυγδαλόψιχα και το αλεύρι και ζυμώνετε το μίγμα ώσπου να γίνει η ζύμη λεία και ομοιογενή.
Μαζεύετε τη ζύμη σε μπάλα, την τυλίγετε με μεμβράνη και την βάζετε στο ψυγείο ½ ώρα περίπου.
2)      Ανοίγετε τη ζύμη σε φύλλο πάχους 0.5 και την κόβετε με κουπ- πατ σε σχήμα καρδιάς.
Τοποθετήστε τις καρδιές σε λαμαρίνα και μπήγετε στην κάθε μια από μισό αμύγδαλο.
Τις ψήνετε 15 με 20  λιπτά σε φούρνο προθερμασμένο στους 200 0C
Αν θέλετε μπορείτε να βουτήξετε τις καρδιές όταν λιώσουν σε λιωμένη κουβερτούρα.



ΓΛΕΙΦΙΤΣΟΥΡΙΑ ΣΟΚΟΛΑΤΑΣ ΜΕ MERENTA ΚΑΙ OREO
απο Αργυρώ Μπαρμπαρίγου


8 φέτες κέικ
1 συσκευασία (154 gr) μπισκότα Oreo
1 μικρή συσκευασία Merenta
1 συσκευασία (300 gr ) PHILADELPHIA (Θερμοκρασία δωματίου)
100 gr λιωμένη κουβερτούρα
100 gr λιωμένη λευκή σοκολάτα
Ξυλάκια για γλειφιτζούρια
ΓΙΑ ΓΑΡΝΙΡΙΣΜΑ
Μια συσκευασία μπισκότα Oreo
Σπασμένες καραμέλες


ΓΛΕΙΦΙΤΖΟΥΡΙΑ ΣΟΚΟΛΑΤΑΣ ΜΕ MERENTA ΚΑΙ OREO

Αν το κέικ είναι ξεροψημένο εξωτερικά, αφαιρέστε με το μαχαίρι τα σκληρά μέρη. Ψιχουλιάζουμε το κέικ σε μπολ με τα χέρια ή με μίξερ.
Προσθέτουμε το τριμμένο μπισκότο, την Merenta και το Philadelphia και ανακατεύουμε καλά έως ότου βραχούν και νοτίσουν τα υλικά.
Στρώνουμε μια λαδόκολλα σ' ένα δίσκο, πλάθουμε μπαλίτσες σε μέγεθος καρυδιού και τις ακουμπάμε στη λαδόκολλα. Σκεπάζουμε με μεμβράνη και βάζουμε στο ψυγείο ή στην κατάψυξη για 10 για να σφίξουν.
Τα βουτάμε στην λιωμένη σοκολάτα και τα αφήνουμε στον δίσκο για να σφίξουν. Βουτάμε ξυλάκια σε σοκολάτα και τα μπήγουμε στα γλειφιτζούρια. Τέλος πασπαλίζουμε με σπασμένες καραμέλες!
Με την ίδια ζύμη μπορούμε να κάνουμε τρούφες, απλά πλάθουμε πιο μικρά μπαλάκια και τα βουτάμε σε λιωμένη σοκολάτα!




 

Τάρτα με Σοκολάτα ,Πορτοκάλι
(απο την κουμπάρα μου Βάσω μια απλή & εύκολη συνταγή.)

Υλικά για το ζυμάρι
1 αυγό
100 γρ. άχνη
200γρ. βούτηρο soft
300 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις.
Αν θέλουμε να είναι  σοκολατένια βάζουμε λίγο κακάο.

Ανακατεύουμε όλα τα υλικά κρύα.
Βάζουμε την ζύμη στην ταρτιέρα ή σε ένα χαμηλο ταψί χωρίς λάδωμα και την τρυπάμε.
Από πάνω απλώνουμε ένα λαδόχαρτο και το γεμίζουμε με φασόλια για να μην φουσκώσει η ζύμι.
Την ψήνουμε για ένα τέταρτο μετά αφαιρούμε τα φασόλια & συνεχίζουμε το ψήσιμο για ένα τέταρτο ακόμα στους 180 βαθμούς.

Φτιάχνουμε την Σοκολάτα βάζοντας :
400 γρ. κουβερτούλα
400γρ.  κρέμα γάλακτος
Ξύσμα πορτοκαλιού.
Το αφήνουμε να κρυώσει  & μετά ξεκινάμε να στρώνουμε την τάρτα.
Βάζουμε πρώτα στο κάτω μέρος μαρμελάδα ή γλυκό κουταλιού και μετά το μίγμα σοκολάτας που έχουμε φτιάξει. Το αφήνουμε στο ψυγείο για 3-4 ώρες να παγώσει στην συντήρηση.

(Σίγουρα θα την δοκιμάσω, σε ευχαριστώ.)




Πολλές συνταγές  «γεύση από την φύση» σε εκπομπή του Σκάι
Ο Βαγγέλης Δρίσκας δημιουργεί τα πιο λαχταριστά μικρά γεύματα της ημέρας δίνοντας στο γρήγορο φαγητό την ποιότητα που του αξίζει. Ξεχάστε για λίγο τις σύνθετες συνταγές και φτιάξτε μαζί του ….


Σοκολατένιες κρέπες με πραλίνα φουντουκιού και μπανάνες
Υλικά για 12 κρέπες των 20 εκ. περίπου
1 φλιτζάνι γάλα
2 αυγά
1 φλιτζάνι αλεύρι
3 κουτ. της σούπας ζάχαρη
1 κουτ. της σούπας καλαμποκέλαιο
3 κουτ. της σούπας κακάο


Ανακατέψτε το γάλα με το αλεύρι, τα αυγά, το σπορέλαιο, το κακάο και την ζάχαρη.
Ζεστάνετε ένα αντικολλητικό τηγάνι, αλείψτε με λάδι και ρίξτε μία κουταλιά από τον χυλό.
Κουνήστε το τηγάνι για να καλυφθεί όλη η επιφάνεια με τον χυλό και αφήστε σε δυνατή φωτιά μέχρι να ψηθεί η κάτω πλευρά.
Όταν αρχίσει να ξεκολλάει η κρέπα από τις άκρες, γυρίστε την για να ψηθεί και από την άλλη πλευρά. Συνεχίστε με τον ίδιο τρόπο με τον υπόλοιπο χυλό.
Βάλτε τις κρέπες την μία επάνω στην άλλη μέχρι να τις χρησιμοποιήσετε. Βάλτε ενδιάμεσα φύλλα λαδόκολλας αν πρόκειται να τις καταψύξετε ή να τις αφήσετε στο ψυγείο για 1 – 2 ημέρες.
Για το σερβίρισμα: Πραλίνα φουντουκιού και καραμελωμένες μπανάνες
250 γραμ. πραλίνα φουντουκιού
4 μπανάνες
4 κουτ. της σούπας μαργαρίνη με βούτυρο
¼ φλιτζανιού μαύρη ζάχαρη
½ φλιτζάνι κρέμα γάλακτος
λίγο καρδάμωμο
1 κουτ. της σούπας χυμός λάιμ
Κόψτε τις μπανάνες σε φέτες και σοτάρετε τις στην μισή ποσότητα μαργαρίνης μέχρι να καραμελώσουν. Αδειάστε τις σε ένα μπολ και ρίξτε την υπόλοιπη μαργαρίνη και την ζάχαρη και όταν λιώσει η ζάχαρη και σχηματιστεί καραμέλα, ρίξτε την κρέμα γάλακτος και το καρδάμωμο.
Αφήστε σε μέτρια φωτιά για λίγα λεπτά και ρίξτε τον χυμό λάιμ.
Αλείψτε τις κρέπες με την πραλίνα φουντουκιού και σερβίρετε με τις καραμελωμένες μπανάνες.


Δροσερή μους με πραλίνα φουντουκιού, καφέ και ρούμι
Υλικά για 6 μερίδες
400 γραμ. πραλίνα φουντουκιού
400 γραμ. κρέμα γάλακτος
2 σφηνάκια ρούμι
3 κουτ. του γλυκού στιγμιαίος καφές σε σκόνη
Χτυπήστε την κρέμα γάλακτος σε δυνατή ταχύτητα για 3-4 λεπτά.
Διαλύστε τον καφέ σε 3 κουταλιές βραστό νερό και ανακατέψτε με την πραλίνα φουντουκιού.
Ανακατέψτε με απαλές κινήσεις την πραλίνα με την σαντιγί και μοιράστε σε ποτήρια.
Γαρνίρετε με φράουλες και φύλλα μέντας.



Λουκουμαδάκια μπανάνας με παγωτό
Υλικά για 8 μερίδες
4 μπανάνες
1 λίτρο παγωτό μπανάνα – σοκολάτα
½ φλιτζάνι τριμμένα καρύδια για το γαρνίρισμα
Για την καραμέλα:
1 φλιτζάνι ζάχαρη
2 – 3 κουτ. της σούπας νερό
Για τον χυλό:
125 γραμ. αλεύρι
125 γραμ. ρυζάλευρο
200 γραμ. ζάχαρη
1 αυγό
λάδι για τηγάνισμα
μεμβράνη τροφίμων
Ανακατέψτε σε ένα μπολ το αλεύρι, το ρυζάλευρο και την ζάχαρη και ρίξτε 1 φλιτζάνι νερό και 1 αυγό ελαφρά χτυπημένο.
Σκεπάστε το σκεύος με τον χυλό με μεμβράνη τροφίμων και αφήστε το για 30 λεπτά τουλάχιστον στο ψυγείο.
Ετοιμάστε την καραμέλα:
Σε αντικολλητικό σκεύος, βάλτε την ζάχαρη και αφήστε την σε δυνατή φωτιά για λίγα λεπτά.
Όταν πάρει το χρώμα της καραμέλας, ρίξτε το νερό και αφήστε την για λίγα λεπτά, κατεβάστε από την φωτιά και αφήστε την σε θερμοκρασία περιβάλλοντος μέχρι να την σερβίρετε.
Κόψτε τις μπανάνες σε μικρότερα κομμάτια και βουτήξτε τα στο χυλό.
Τηγανίστε σε καυτό λάδι μέχρι να πάρουν χρώμα και σερβίρετε με το παγωτό μπανάνα-σοκολάτα.
Περιχύστε με την καραμέλα και πασπαλίστε τα με τα καρύδια.

Cupcakes με γλάσο πραλίνας φουντουκιού
Υλικά για 16 cupcakes
200 γραμ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
125 γραμ. βούτυρο ή μαργαρίνη
50 γραμ. κακάο
1 φλιτζάνι δυνατός καφές
250 γραμ. ζάχαρη
2 αυγά
1 βανίλια σκόνη
2 κουτ. του γλυκού μπέικιν πάουντερ
για το γλάσο με πραλίνα φουντουκιού:
200 γραμ. πραλίνα φουντουκιού
200 γραμ. μαργαρίνη ή βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
150 γραμ. άχνη ζάχαρη
Για τα καραμελωμένα φουντούκια:
200 γραμ. ψημένα φουντούκια
150 γραμ. ζάχαρη
Χτυπήστε στον κάδο του μίξερ το βούτυρο με την ζάχαρη και προσθέστε τα αυγά ελαφρά χτυπημένα, το κακάο, το μπέικιν πάουντερ, την βανίλια, τον καφέ και το αλεύρι.
Μοιράστε το μείγμα σε 16 θήκες για cupcakes και ψήστε σε προθερμασμένο φούρνο στους 190ο C για 25 λεπτά. Αφήστε τα να κρυώσουν για να τα καλύψετε με το γλάσο.
Για τα καραμελωμένα φουντούκια:
Ρίξτε 50 γραμ. στην κατσαρόλα και μόλις καραμελώσει ρίξτε άλλα 50, αφήστε να πάρει χρώμα και ρίξτε την υπόλοιπη ζάχαρη.
Ρίξτε τα φουντούκια, ανακατέψτε και αδειάστε το μείγμα σε λαδόκολλα την οποία έχετε προηγουμένως επαλείψει με λάδι.
Όταν κρυώσει, σπάστε το ή κόψτε το με το μαχαίρι σε μικρότερα κομμάτια.
Για το γλάσο:
Χτυπήστε την μαργαρίνη με την άχνη ζάχαρη και την πραλίνα φουντουκιού μέχρι να γίνουν αφράτο μείγμα.
Απλώστε το γλάσο στην επιφάνεια των cupcakes. Γαρνίρετε με καραμελωμένα φουντούκια.

 

Μάφινς με cottage cheese
Υλικά για 12 μάφινς
1 φλιτζάνι cottage cheese
1 ½ φλιτζάνι αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 κουτ. του γλυκού μπέικιν πάουντερ
1 φλιτζάνι τριμμένο ρεγκάτο
4 αυγά
6 λιαστές ντομάτες ψιλοκομμένες
4 κολοκυθάκια τριμμένα
2-3 κλωναράκια φρέσκου βασιλικού
αλάτι, πιπέρι
Ανακατέψτε σε ένα μπολ με το cottage cheese, τα αυγά, τα τριμμένα κολοκυθάκια, τον φρέσκο βασιλικό ψιλοκομμένο, το μπέικιν πάουντερ, αλάτι και πιπέρι.
Ρίξτε το ρεγκάτο και το αλεύρι, ανακατέψτε και μοιράστε το μείγμα σε θήκες για μάφινς.
Ψήστε στους 180ο C για 25 λεπτά.



Σοκολατάκια με κουβερτούρα, αμύγδαλα και πορτοκάλι
Υλικά για 20 σοκολατάκια
500 γραμ. κουβερτούρα
100 γραμ. μαργαρίνη με ελαιόλαδο
2 φλιτζάνια ψημένα και κομμένα αμύγδαλα
ξύσμα από 2 πορτοκάλια
1 κουτ. του γλυκού ανθός αλατιού

Ψιλοκόψτε την κουβερτούρα και λιώστε την σε μπεν μαρί.
Ανακατέψτε με τα αμύγδαλα, το ξύσμα του πορτοκαλιού και απλώστε με ένα κουτάλι το μείγμα σε μία λαδόκολλα.
Πασπαλίστε με τον ανθό αλατιού, αφήστε τα σοκολατάκια να σφίξουν για να τα σερβίρετε.
 



Τυροκροκέτες με φρέσκα μυρωδικά 
                                                                    Υλικά για 6 μερίδες

150 γραμ. τριμμένο κασέρι
150 γραμ. τριμμένο ημίσκληρο τυρί
1 φλιτζάνι αλεύρι
2 κουτ. της σούπας φρέσκα ψιλοκομμένα αρωματικά (θυμάρι, δυόσμος, βασιλικός, μαντζουράνα)
4 αυγά
300 γραμ. γαλέτα
καλαμποκέλαιο για το τηγάνισμα
πιπέρι
Ανακατέψτε τα τριμμένα τυριά με τα αρωματικά και με ένα αβγό ελαφρά χτυπημένο.
Σκεπάστε το μείγμα με μεμβράνη τροφίμων και αφήστε το στο ψυγείο για 1-2 ώρες για να σφίξει.
Πλάστε τις κροκέτες.
Χτυπήστε τα υπόλοιπα 3 αβγά με 2 κουταλιές νερό και λίγο αλάτι.
Περάστε τις κροκέτες από το αλεύρι, μετά από τα χτυπημένα αβγά και τέλος από την γαλέτα.
Τηγανίστε τις κροκέτες, αφήστε τις σε απορροφητικό χαρτί για να στεγνώσουν και σερβίρετε.



Πικάντικη μελιτζανοσαλάτα
Υλικά για 4 μερίδες )
4 μέτριες φλάσκες μελιτζάνες
2 ξερά κρεμμύδια ψιλοκομμένα
4 σκελίδες σκόρδο τριμμένο
4 κουτ. της σούπας ψιλοκομμένος μαϊντανός
4 κουτ. της σούπας πελτές ντομάτας
1 κουτ. του γλυκού πικάντικο κάρυ
2 κουτ. του γλυκού κύμινο
2 κουτ. του γλυκού κόλιαντρο
ελαιόλαδο
αλάτι, πιπέρι
Αλουμινόχαρτο για να ψήσετε τις μελιτζάνες
  Κόψτε τις μελιτζάνες κατά μήκος στην μέση και χαράξτε την ψίχα τους με το μαχαίρι.
Ανακατέψτε τον πελτέ με το σκόρδο, τα κρεμμύδια, το κύμινο, τον κόλιαντρο, το κάρυ και 3-4 κουταλιές ελαιόλαδο.
Αλατίστε τις μελιτζάνες και απλώστε αυτό το μείγμα στην κομμένη πλευρά.
Ενώστε τις μελιτζάνες ανά δύο, τυλίξτε τις με αλουμινόχαρτο και ψήστε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200ο για 1 ώρα.
Αδειάστε την ψίχα τους όταν ψηθούν, ανακατέψτε την με 4 κουταλιές ελαιόλαδο, πασπαλίστε με τον μαϊντανό και σερβίρετε σε φέτες ψωμιού. 

 Κεφτεδάκια με σάλτσα μπύρας
Υλικά για 6 μερίδες
400 γραμ. χοιρινός κιμάς
4 φέτες ψωμί
1 ½ φλιτζάνι μπύρα
6 κουτ. της σούπας ψιλοκομμένο κρεμμύδι
2 σκελίδες τριμμένο σκόρδο
½ φλιτζάνι τριμμένο τριμμένο ημίσκληρο τυρί
4 κουτ. της σούπας ψιλοκομμένος μαϊντανός
2 κουτ. της σούπας ανάμεικτα ψιλοκομμένα φρέσκα μυρωδικά (θυμάρι, ρίγανη, δεντρολίβανο, φασκόμηλο)
αλάτι, πιπέρι
1 κουτ. της σούπας βούτυρο
2 κουτ. της σούπας μαύρη ζάχαρη
2 κουτ. της σούπας ξίδι

Βάλτε σε ένα μπολ το ψωμί, τα μυρωδικά και τον μαϊντανό και μουσκέψτε τα με ½ φλιτζάνι μπύρα.
Ανακατέψτε και προσθέστε τον κιμά, το τυρί, την μισή ποσότητα από το κρεμμύδι και το σκόρδο, αλάτι και πιπέρι.
Ζυμώστε το μείγμα και πλάστε τα κεφτεδάκια.
Βάλτε τα σε ένα αντικολλητικό ταψί, ραντίστε τα με ελαιόλαδο και ψήστε τα στους 220ο για 8 – 10 λεπτά.
Σοτάρετε στο βούτυρο την υπόλοιπη ποσότητα από το κρεμμύδι και το σκόρδο.
Σβήστε με το ξίδι, ρίξτε την ζάχαρη και την υπόλοιπη μπύρα (1 φλιτζάνι), αλατοπιπερώστε και βράστε την σάλτσα για 10 – 15 λεπτά.
Βάλτε τα κεφτεδάκια στην σάλτσα και βράστε άλλα 10 λεπτά.




Μπαλίτσες γιαουρτιού με φρέσκα μυρωδικά
Υλικά για 8 – 10 μερίδες σαν ορεκτικό
1 κιλό στραγγιστό γιαούρτι
1 γεμάτη κουτ. της σούπας αλάτι
ελαιόλαδο
5-6 κουτ. της σούπας ψιλοκομμένα φρέσκα μυρωδικά (βασιλικός, μαντζουράνα, δυόσμος)
ξύσμα από 1 λεμόνι και 1 λάιμ
1 κουτ. του γλυκού πιπέρι
πιπέρι
Ανακατέψτε το γιαούρτι με το αλάτι.
Βάλτε το σε ένα τουλουπάνι και μετά βάλτε ένα σουρωτήρι μέσα σε ένα μπολ και αφήστε το τουλουπάνι με το γιαούρτι στο σουρωτήρι για 12 ώρες τουλάχιστον στο ψυγείο για να στραγγίσει από τα υγρά του. Όταν το γιαούρτι στεγνώσει, θα γίνει σαν απαλό φρέσκο τυρί. Πασπαλίστε με το πιπέρι, προσθέστε το ξύσμα λάιμ και λεμόνι, πλάστε μικρές μπαλίτσες και περάστε τις από το μείγμα μυρωδικών.Βάλτε τις μπαλίτσες του γιαουρτιού σε ένα βαθύ σκεύος, περιχύστε τις με λίγο ελαιόλαδο και διατηρείστε τις στο ψυγείο για λίγες ημέρες.




Ζαμπονοτυρόπιτες
 
Υλικά για 12 ζαμπονοτυρόπιτες
1 πακέτο ΦΥΛΛΟ ΓΙΑΓΙΑΣ
12 φέτες ζαμπόν ψιλοκομμένο
2 φλιτζάνια τριμμένο έμμενταλ
4 ντομάτες ψιλοκομμένες και στραγγισμένες
1 φλιτζάνι ελαιόλαδο
φρέσκα αρωματικά (θυμάρι, βασιλικός, ρίγανη)
Ανοίξτε τα φύλλα της ζύμης στον πάγκο εργασίας.
Κόψτε τα φύλλα στην μέση. Αλείψτε ένα φύλλο με ελαιόλαδο και διπλώστε το στην μέση κατά μήκος της μεγαλύτερης πλευράς, αλείψτε το ξανά με ελαιόλαδο και διπλώστε το ακόμη μία φορά στην μέση.
Ανακατέψτε σε ένα μπολ το έμμενταλ με το ζαμπόν, τις ντομάτες, λίγη φρέσκια ρίγανη και βασιλικό. Βάλτε στην μία άκρη του φύλλου 2 κουταλιές από την γέμιση.
Αλείψτε την υπόλοιπη επιφάνεια του φύλλου με ελαιόλαδο, πασπαλίστε με φρέσκο θυμάρι και διπλώστε το φύλλο για να σκεπάσετε την γέμιση σχηματίζοντας ένα τρίγωνο.
Επαναλάβετε με τον ίδιο τρόπο με τα υπόλοιπα υλικά. Αλείψτε την επιφάνεια με ελαιόλαδο και ψήστε τις ζαμπονοτυρόπιτες σε προθερμασμένο φούρνο στους 180ο για 25 λεπτά περίπου.



Τάρτα με σπανάκι και τυριά
Υλικά για 8 μερίδες
1 φύλλο ζύμης κουρού
για την γέμιση:
4 κουτ. της σούπας βούτυρο
400 γραμ. σπανάκι πλυμένο και ψιλοκομμένο
2 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
2 κουτ. της σούπας ψιλοκομμένος άνηθος
300 γραμ. ανθότυρο
250 γραμ. τριμμένη φέτα
1 φλιτζάνι τριμμένο ρεγκάτο
3 αυγά
αλάτι, πιπέρι και λίγο μοσχοκάρυδος

Ανοίξτε το φύλλο κουρού επάνω σε ένα κομμάτι λαδόκολλας και απλώστε το με την λαδόκολλα στην φόρμα για τάρτες.
Κόψτε περιμετρικά τις άκρες του φύλλου που προεξέχουν. Βάλτε την φόρμα στο ψυγείο μέχρι να ετοιμάσετε την γέμιση.
Σοτάρετε το σπανάκι και τα κρεμμυδάκια στο βούτυρο. Αφήστε τα σε μέτρια φωτιά μέχρι να μαραθούν. Αδειάστε τα σε ένα σουρωτήρι και αφήστε τα να στραγγίσουν.
Βάλτε σε ένα μπολ τα τυριά, τα αυγά, τον άνηθο και το μείγμα με το σοταρισμένο σπανάκι. Αλατοπιπερώστε και ρίξτε λίγο μοσχοκάρυδο.
Αδειάστε το μείγμα στην βάση της τάρτας και ψήστε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180ο C για 50 λεπτά. Αφήστε την τάρτα για λίγη ώρα να κρυώσει μέχρι να την σερβίρετε.




Αλμυρά μπισκότα με μπαχαρικά
Υλικά για 24 μπισκότα
1 φύλλο ζύμης κουρού
μπαχαρικά της αρεσκείας σας (προτείνω πάπρικα, μαυροκούκι,
 ροζ πιπέρι, παπαρουνόσπορο)
ανθός αλατιού
λίγη τριμμένη γραβιέρα

Ανοίξτε το φύλλο ζύμης κουρού στην επιφάνεια εργασίας επάνω σε ένα φύλλο λαδόκολλας. Χαράξτε το σε 6 λωρίδες κάθετα και 4 λωρίδες οριζόντια. Πασπαλίστε με την γραβιέρα, τον ανθό αλατιού και τα μπαχαρικά. Ψήστε τα μπισκότα σε προθερμασμένο φούρνο στους 180ο C για 20 λεπτά.

 
ΚΟΥΛΟΥΡΙΑ ΠΑΣΧΑΛΙΝΑ ΑΠΟ ΓΛΥΚΕΣ ΑΛΧΗΜΕΙΕΣ ΠΑΡΛΙΑΡΟ

ΥΛΙΚΑ:
400 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
 200 γρ. βούτυρο
130 γρ. ζάχαρη άχνη
 1 αυγό
40 γρ. γάλα πλήρες
40 γρ. ελαιόλαδο
 ½ κουταλάκι του γλυκού μπέικιν πάουντερ
 1 αυγό για το άλειμμα


Αναμειγνύουμε όλα τα υλικά μαζί αφού προηγουμένως έχουμε αφήσει το βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου για αρκετή ώρα. Ζυμώνουμε καλά με το χέρι ή στο μίξερ έως ότου πετύχουμε ένα ομοιογενές ζυμάρι. Αφήνουμε στο ψυγείο να ξεκουραστεί η ζύμη μας για τουλάχιστον 1 ώρα. Πλάθουμε μικρά κουλουράκια και τα τοποθετούμε στη λαμαρίνα του φούρνου. Σε ένα μπωλ χτυπάμε ελαφρώς το αυγό με ελάχιστο νερό και με ένα πινέλο αλείφουμε τα κουλούρια. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 150º-160ºC έως ότου πάρουν ωραίο χρώμα.


TIP: Για να τα διατηρήσουμε περισσότερο χρόνο και πιο τραγανά, τα τοποθετούμε σε μεταλλικό σκεύος, ερμητικά κλεισμένο.


Πανεύκολα κεκάκια Muffins
ποιό εύκολα δεν γίνετε

Η συνταγή απο την Κωνσταντίνα Νικολαροπουλου
που έχει το Παιδικό Σταθμό τα "Πρώτα Χρόνια" στο Μοσχάτο


Πρόσθεσα στα μισά τριμμένο καρύδι & ήταν πολύ καλό.
Θα είναι πολύ ωραίο να έχει μέσα & λιωμένη σοκολάτα.
Αυτό θα το δοκιμάσω την επόμενη φορά.

 ΥΛΙΚΑ:

2 φλυτζάνια του τσαγιου φαρινάπ
...
1 κουταλάκι μπέικιν
2 βανίλιες
1/2 φλυτζάνι ελαιόλαδο
1 αυγό
1/2 φλυτζάνι κακαο
1 φλυτζάνι ζάχαρη
1 γιαούρτι total 2%
1/2 φλυτζάνι γάλα

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:

1.Ανακατεύουμε όλα τα υλικά με ένα κουτάλι σε ένα μπόλ και γεμίζουμε τις θήκες για muffins
2.ψηνουμε στους 200 βαθμους για 20΄περίπου(αναλογα με το φουρνο)

ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ!!!


Muffins κανέλα-πορτοκάλι-καρύδι

Περιγραφή

Χειμωνιάτικα muffins με γεύση κανέλα, πορτοκάλι και καρύδι. Γίνονται εύκολα, δε χρειάζονται μίξερ.
Τι χρειαζόμαστε:
Στα γρήγορα   Κατηγορία   Cupcakes και muffins  Μέθοδος  Φούρνου Διατροφή
 Χορτοφαγική Δυσκολία Γρήγορο Εύκολο Περιέχει Γάλα Αβγά Φτιάχνει  12 muffins
·                                 1 ½ κούπα αλεύρι για όλες τις χρήσεις
·                                 ½ σακουλάκι μπέικιν
·                                 ½ κούπα ζάχαρη
·                                 1 αβγό
·                                 1 κούπα γάλα
·                                 1 πορτοκάλι (χυμός και ξύσμα)
·                                 50 γρ. μαργαρίνη λιωμένη
·                                 1 βανίλια
·                                 Κανέλα (όση θέλουμε)
·                                 Λίγο τριμμένο μοσχοκάρυδο
·                                 50 γρ. καρύδια καθαρισμένα
Πως το κάνουμε:
1.      Αναμειγνύουμε σε ένα μπολ το αλεύρι, το μπέικιν, τη ζάχαρη, την κανέλα και λίγο μοσχοκάρυδο.
2.      Σε ένα άλλο μπολ χτυπάμε ελαφρώς με τον αβγοδάρτη ή το πιρούνι ένα αβγό, προσθέτουμε το γάλα συνεχίζοντας το χτύπημα, το χυμό, το ξύσμα πορτοκαλιού, τη βανίλια και τελευταίο το βιτάμ κι ανακατεύουμε.
3.      Προσθέτουμε το περιεχόμενο του 1ου μπολ σιγά σιγά στο δεύτερο ανακατεύοντας συνεχώς.
4.      Μόλις το μείγμα γίνει ομοιογενές θρυμματίζουμε τα καρύδια με τα χέρια, τα προσθέτουμε κι αναμειγνύουμε.
5.      Βάζουμε στις θηκούλες για muffins τα ειδικά χαρτάκια. Αν δεν έχουμε μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε λαδόκολλα κομμένη σε τετράγωνα κομμάτια.
6.      Γεμίζουμε περίπου τα 3/4 κάθε θηκούλας με το μείγμα.
7.      Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180οC μέχρι να χρυσίσουν.

Λίγα μυστικά ακόμα

Βγαίνουν καλύτερα αν ο χυμός πορτοκαλιού δεν είναι σουρωμένος.
Συνταγή από τον ιστότοπο http://www.sintagespareas.gr/


Ιδέα για τούρτα που είδα σε κάποια ιστοσελίδα
αλλά δεν κράτησα όνομα.  

Απλό εύκολο κέικ
δοκιμασμένο & πολύ νόστιμο.

"Κέικ Φιλιππάκου"

Υλικά:
4 αυγά
260 γρ. γάλα
280 γρ. ελαιόλαδο
χυμό πορτοκαλιού
ξύσμα πορτοκαλιού
250 γρ. ζάχαρη
500 γρ. αλεύρι ( που φουσκώνει μόνο του)
Εκτέλεση:
Απλά βάζουμε όλα τα υλικά μαζί στο μίξερ & τα κτυπάμε.
Κατά προτίμηση πρώτα τα υγρά & μετά τα στερεά.
Ψύσιμο για 1 ώρα στους 180 βαθμούς.  Ετσι απλά & υγιεινά.
Προσθέστε σοκολάτα μέσα ή ζάχαρη άχνη από πάνω.




ΜΕΛΟΚΑΡΥΔΑ
Υλικά
1/2 ποτήρι του νερού ζάχαρη
1 1/2 φλυτζ.τσαγ. μέλι
1 1/2 φλυτζ. τσαγ. καρύδια τριμμένα
1 φλιτζ. τσαγ. φρυγανιά τριμμένη
1 κουταλάκι κανέλα
ελάχιστο τριμμένο γαρίφαλο
3 κ.σ. σουσάμι

Εκτέλεση
βράζουμε το μέλι με τη ζάχαρη για 3 λεπτά περίπου. Προσθέτουμε τα καρύδια, τη φρυγανιά, την κανέλα και το γαρίφαλο. Ομογενοποιούμε του μίγμα.Σχηματίζουμε μπαλάκια. Με τον αντίχειρα πιέζουμε στη μέση να κάνουν λακκουβίτσα. Τα ρίχνουμε πάνω σε σουσάμι και τα τοποθετούμε σε πιατέλα μέσα στα ειδικά χαρτάκια για γλυκά.






























Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου